De Holocaust was niet alleen ver weg, maar ook dichtbij

Persberichten

Amsterdam, 24 januari 2022 - Op 27 januari 2022, de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust en precies 77 jaar na de bevrijding van Auschwitz, opent het tijdelijke Holocaust Buitenmuseum. In zes tot vitrines omgebouwde reclamevlakken in Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Enschede, Leeuwarden en Zeist zijn twee weken lang replica’s van collectiestukken van het Nationaal Holocaustmuseum te zien. Met je smartphone ontdek je het bijbehorende persoonlijke verhaal, dat plaatsvond in de regio waar het voorwerp tentoongesteld wordt. Het Holocaust Buitenmuseum is een eerste kennismaking van het publiek met de collectie van het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum, dat in begin 2024 opent.

Annemiek Gringold, conservator Sjoa en projectleider van het Nationaal Holocaustmuseum: “Het Holocaust Buitenmuseum laat zien dat de Sjoa niet alleen ver weg, maar ook heel dichtbij en in heel Nederland plaatsvond. Het is een verleden dat ons allen raakt. Ook geeft het Holocaust Buitenmuseum een eerste indruk van wat mensen vanaf 2023 in het museum kunnen verwachten. De persoonlijke voorwerpen, die dan te zien zijn in de vaste opstelling, benadrukken de betrokkenen als individu. Ze laten zien dat zij midden in het leven stonden en zoveel meer waren dan de slachtoffers die van hen werden gemaakt.”

De borden van Henriëtte

De tramhalte op de Plantage Middenlaan in Amsterdam is één van de zes locaties van het Holocaust Buitenmuseum. Achter het glas waar normaliter een reclameposter hangt, worden nu 3D-geprinte replica’s van ‘De borden van Henriëtte’ uit de museumcollectie tentoongesteld. Deze borden werden gebruikt in de crèche op de Plantage Middenlaan waar Joodse kinderen, gescheiden van hun ouders, hun deportatie moesten afwachten. Henriëtte Pimentel, directrice van de crèche, organiseerde zoveel mogelijk reddingsacties om kinderen naar onderduikadressen te smokkelen. Honderden kinderen hebben op deze manier de oorlog overleefd. Pimentel overleefde de Holocaust niet: zij werd op 17 september 1943 in Auschwitz vermoord.

Het Holocaust Buitenmuseum is op zes locaties 24 uur per dag geopend, van 27 januari tot en met 9 februari 2022. Verdiepende informatie over de collectie en hoofdpersonen vind je vanaf 27 januari op holocaustbuitenmuseum.nl.

Nationaal Holocaustmuseum opent in 2024

In 2024 opent het Nationaal Holocaustmuseum in de voormalige Hervormde Kweekschool op de Amsterdamse Plantage Middenlaan. De tegenovergelegen Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om tienduizenden Joden voorafgaand aan hun deportatie gevangen te houden. Jonge kinderen verbleven tot aan deportatie in de crèche naast de Kweekschool. Met behulp van het verzet werden honderden kinderen via de Kweekschool naar relatief veilige plekken gesmokkeld. Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt.

Het Nationaal Holocaustmuseum is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van diverse overheden, fondsen, bedrijven en particulieren.

Het Holocaust Buitenmuseum is in opdracht van het Joods Cultureel Kwartier ontwikkeld door Van Lennep design agency, Huibert Jan van der Fange en Mick Groeneveld. De 3D-geprinte replica’s zijn gemaakt door FloatScans en de reclamevakken worden beheerd door JCDecaux.

Contactpersoon

Mick Groeneveld

Marketing & communicatie