William Kentridge

13 augustus - 24 oktober 2021

In 2012 presenteerde het Joods Historisch Museum de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van William Kentridge (Johannesburg, 1955) rond zijn installatie Black Box/Chambre Noire (2005). De installatie liet op vele bezoekers een onuitwisbare indruk na. Een van hen is Menno Paktor, tot voor kort bestuursvoorzitter van het Joods Cultureel Kwartier en een groot liefhebber van het werk van Kentridge.

William Kentridge (Johannesburg, 1955) is een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Hij ontwikkelde een multidisciplinaire werkwijze waarin film, animatie, tekenkunst, grafiek, theater en opera samenkomen. Zijn werk is sterk sociaal bewogen, ingegeven door zijn identiteit als joodse, witte Zuid-Afrikaan, die opgroeide in een politiek geëngageerd gezin. Gevoelige onderwerpen, waaronder de kolonisatie van Afrika, de apartheid en politieke conflicten vormen leidende thema’s in zijn werk. Zelf noemt hij zijn werk 'politically concerned, but distanced'.

Deze presentatie is samengesteld als afscheidscadeau voor Menno Paktor. Hij was van 2007 tot 2020 verbonden aan het Joods Cultureel Kwartier, eerst bij de Stichting Vrienden en vanaf 2009 bij het bestuur van de Stichting Joods Historisch Museum.

Deze presentatie is tot stand gekomen dankzij de genereuze hulp van de EKARD COLLECTION.

Afbeelding: William Kentridge, Zonder titel (Nose on Horse), 2007 - Acrylverf, waterverf en Oost-Indische inkt op doek.

This site is also available in English.