Frédéric Brenner

Verwacht: Zerheilt

Fotofragmenten van Berlijn

Tussen 2016 en 2019 onderzocht Franse fotograaf Frédéric Brenner het hedendaagse Joodse leven in Berlijn. Hij fotografeerde uiteenlopende personen die van de Duitse hoofdstad hun thuis hebben gemaakt of op doorreis waren. In deze tentoonstelling maak je kennis met de diversiteit van Joods leven in Berlijn en de complexiteit van de Joods-Duitse geschiedenis. 

Joods leven in Berlijn
Berlijn is een stad waar de herinnering aan de Jodenvervolging alom voelbaar is. De Duitse hoofdstad is de plek waar ooit de systematische vervolging van en moord op Joden werd gepland en geregisseerd. Nu is de Joodse gemeenschap in Duitsland met meer dan 200.000 mensen een van de snelst groeiende in de wereld. Het spanningsveld tussen de geschiedenis van Berlijn en de levendigheid van het hedendaagse Joodse leven in deze stad was het vertrekpunt voor Brenners project ZERHEILT -  Healed to Pieces. 

Identiteit en zelfrepresentatie 
De foto's die te zien zijn in de tentoonstelling tonen fragmenten van Joods leven in Berlijn nu: Duitse Joden die al generaties in Berlijn wonen, jonge Israëliërs die naar Berlijn verhuisd zijn, orthodoxe rabbijnen, kunstenaars en Duitsers die tot het Jodendom zijn overgegaan. Met hun kleding, pose en locatie bepalen de geportretteerden zelf hoe en welke onderdelen van hun identiteit ze laten zien.  

Fotografisch essay 
Het fotografisch essay ZERHEILT – Healed to Pieces bestaat uit een tentoonstelling en een boek. Het woord ‘Zerheilt’ leende Brenner van de dichter Paul Celan, die de woorden 'zerstören' (kapot maken) en 'zu heilen' (genezen) combineerde. In het Engels is dit te vertalen naar ‘healed to pieces’, of in het Nederlands naar ‘aan stukken genezen’. 

Frédéric Brenner 
Frédéric Brenner (Parijs, 1959) studeerde Franse literatuur en sociale antropologie aan de Sorbonne in Parijs. Vanaf eind jaren 1970 werkt hij als fotograaf. Hij is vooral bekend om zijn fotoseries die de diversiteit van Joodse gemeenschappen over de hele wereld laten zien. Brenner wordt sinds 1990 vertegenwoordigd door de New Yorkse galerie Howard Greenberg en zijn werk maakt deel uit van verschillende museale en particuliere collecties, onder andere die van het Metropolitan Museum of Art en het International Center of Photography (beide in New York, VS). Brenner is een laureaat van de Franse Prix de Rome (1992) en een fellow van het Wissenschaftskolleg in Berlijn (2016/17). 

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1 in Amsterdam.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP JE TICKET

This site is also available in English.