Topstukken uit het kunstdepot

Archief
tot 28 februari

Het Joods Museum presenteert in het Kunstkabinet een selectie topstukken uit de eigen kunstcollectie. Het gaat om werken van bekende 19e- en 20e-eeuwse Joodse kunstenaars zoals Isidor Kaufman, Isaac Israëls en Eduard Frankfort. Het museum heeft deze werken mede dankzij de steun van betrokken schenkers kunnen verwerven.

De emancipatie van Joden in de kunsten kwam relatief laat op gang. Pas vanaf de burgerlijke gelijkstelling in 1796 mochten ze toetreden tot alle beroepssectoren en konden ze lid worden van kunstenaarsverenigingen: een voorwaarde voor een carrière in het artistieke veld. Het duurde daarom nog tot het eind van de 19e eeuw tot Joden werkelijk door wisten te dringen tot de kunstwereld.

Een speciale plek in de presentatie is gereserveerd voor het schilderij Portret van een Joods jongetje (ca. 1900) van Isidor Kaufmann (1853-1921). Dit bijzondere portret van een chassidisch jongetje met bontmuts en zwarte kaftan is niet alleen een meesterwerk, maar ook een echte publieksfavoriet. Het legde een bijzondere weg af voor het in onze collectie werd opgenomen: aan het begin van de vorige eeuw werd het teruggevonden tussen oud textiel door de voddenman Barend Schelvis. Zijn zoon Joseph overleefde, als enige van het gezin, de oorlog en schonk het ter nagedachtenis aan zijn jong overleden dochter Josée aan het museum. Kaufmanns zoontje Eduard stond model voor het schilderij.

De kracht van onze Nederlandse collecties
De presentatie is onderdeel van de actie ‘De kracht van onze Nederlandse collecties’, een gezamenlijke actie van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. Met hun hulp kunnen 45 musea in Nederland kunstwerken uit hun eigen collectie waar ze trots op zijn presenteren.

Lees meer: www.verenigingrembrandt.nl/dekrachtvan

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.