Selamat Sjabbat: De onbekende geschiedenis van Joden in Nederlands-Indië

Archief
tot 8 maart

Het Joods Museum organiseert dit jaar een tentoonstelling waarin het onderbelichte verhaal verteld wordt van de Joden in Nederlands-Indië. De expositie neemt de bezoeker mee naar het einde van de negentiende eeuw, de koloniale tijd, de oorlog in de Pacific en de naoorlogse situatie. Unieke historische objecten, foto's en interviews onthullen ontroerende verhalen. Het hedendaagse Joodse leven in Indonesië is begin 2014 gefotografeerd door Pauline Prior.

Het is voor het eerst dat er in een tentoonstelling aandacht wordt besteed aan het Joodse leven in Nederlands-Indië en Indonesië, een relatief onbekend deel van de Nederlandse en Joodse geschiedenis. Na de oorlog werden de Indische herinneringen overschaduwd door de Sjoa. De afgelopen decennia neemt de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog in de Pacific toe.

Het aantal Joden in de voormalige kolonie Nederlands-Indië is altijd beperkt gebleven. De Joden kwamen uit verschillende landen. De Nederlandse Joden, de grootste groep, woonden verspreid over de hele Indische archipel, met name op Java, Sumatra en Celebes (Sulawesi). Joden afkomstig uit Irak, ook wel 'Bagdad-Joden' genoemd, woonden vooral in Soerabaja en vormden daar een hechte gemeenschap. Ook Joden uit Midden- en Oost-Europa vestigden zich in Indië. Later kwamen daar enkele honderden vluchtelingen bij, uit o.a. Duitsland, Oostenrijk en Palestina. De reden om naar Indië te gaan was voor zowel Joden als niet-Joden vaak dezelfde: de carrièremogelijkheden die de kolonie bood in een tijd dat de banen in Europa schaars waren.

In Selamat Sjabbat (Maleis-Hebreeuws voor de wens 'vredige sjabbat') is aandacht voor onderwerpen als het familie- en religieuze leven, de Japanse overheersing en de interneringskampen. Verschillende memorabilia uit de Japanse interneringskampen, waaronder een geborduurd boek waarin een moeder het dagelijkse leven in het kamp voor haar zoontje vastlegde, zijn te zien. Ook de Bersiap-periode (het begin van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd) en Joodse dienstplichtigen die na de oorlog naar Indië werden gestuurd komen aan bod.

Vandaag de dag is het Jodendom geen erkende godsdienst in het overwegend islamitische Indonesië. Er zijn dan ook maar weinig Joden die hun godsdienst openlijk kunnen belijden. Fotograaf Pauline Prior, die al vaker foto's in opdracht van het Joods Museum maakte, is het gelukt om begin 2014 beelden te maken van het Joodse leven in Indonesië anno nu.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.