Waterlooplein wandelroute
Deze pagina hoort bij de wandelroute rondom het Waterlooplein, in de voormalige Joodse buurt van Amsterdam. De route is gemaakt bij de tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten. Hieronder zie en hoor je bij elk punt het bijbehorende verhaal, verteld door onze rondleider Ieke Rottenberg-Spiekman. Heb je de routekaart nog niet? Dan download je deze hier. Veel plezier!
1. Jongensweeshuis
De lijn op de grond geeft de contouren aan van het Joodse jongensweeshuis dat hier stond. In het gebouw was een school waar de jongens les kregen. Iedere dag deden ze ochtendgymnastiek op het dak.
2. Spinoza
Dit standbeeld is van Baruch de Spinoza (1632-1677), de beroemde filosoof die hier vlakbij opgroeide. Hij werd Joods opgevoed maar op zijn 24e uit de Joodse gemeente verbannen. Waarom eigenlijk?
3. Verdwenen straat
De Joden Houttuinen en de Jodenbreestraat waren tot midden jaren 1960 twee smalle straten. Van de Joden Houttuinen is nog maar één huisje over – het Goslerhuisje, nu Café de Sluyswacht.
4. Viskraam van Brutale Coba
Op deze hoek stond de bekende visverkoopster Rachel Moffie (1874-1943) die Brutale Coba werd genoemd. Het verhaal gaat dat ze haar vis met een rietje opblies om hem verser te laten lijken.
5. Stadhuis-Muziektheater
De bouw van het Stadhuis-Muziektheater in 1980 leidde tot veel protesten. Hier was eerst een woonwijk, waar voor de oorlog veel Joden woonden.
6. Markt
Lompen, oud ijzer, schoenen, tandpasta of verse vis… voor alles op het Waterlooplein was een koper. Mannen en vrouwen, jong en oud, Joods en niet-Joods, verkochten hier hun waren.
7. Schutting
Een grote bouwput vol afzettingen en schuttingen, zo zag deze buurt er begin jaren 1980 uit. Kunstenaar Hugo Kaagman beschilderde een honderd meter lange schutting die hier bij de vroegere metro-uitgang stond.
8. Joods Museum
Bezoek de tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten in het stadhuis van Amsterdam. Van 18 februari tot en met 22 mei 2022.