Via de podcast van het Joods Cultureel Kwartier maak je kennis met de Joodse cultuur en geschiedenis. De afleveringen zijn te beluisteren als aanvulling of voorbereiding op je bezoek, bijvoorbeeld aan een van onze tentoonstellingen of programma's.
Joods Berlijn
De transcripten van deze afleveringen zijn binnenkort beschikbaar.
De man met de rammelaars
Deze verhalende podcast is gemaakt in samenwerking met audio agency Airborne, dat verantwoordelijk is voor prijswinnende podcasts als 'Verborgen Verhalen', 'Topstukken' en 'The Journey'. ‘De man met de rammelaars' is vanaf 6 december 2021 beschikbaar via alle reguliere podcastplatformen. Nieuwe afleveringen verschijnen elke twee weken op maandag.
Joods Cultureel Kwartier
De afleveringen hieronder vind je op ons Joods Cultureel Kwartier kanaal. Luister vanaf deze website of abonneer je via Apple Podcasts (iOS), Google Podcasts (Android) of Spotify.
Geluisterd? Vul de enquête in!
The Dead Sea
De vierde aflevering van de podcast die onderdeel is van de tentoonstelling Sigalit Landau - Between Worlds. In deze serie praat Sigalit Landau met Caspar Stalenhoef over ecologische schade: de Dode Zee krimpt snel en roept de landen rond de Dode Zee op om samen te werken.
Salt Crystals
De derde aflevering van de podcast die onderdeel is van de tentoonstelling Sigalit Landau - Between Worlds. In deze serie praat Sigalit Landau met Caspar Stalenhoef over ecologische schade: de Dode Zee krimpt snel en roept de landen rond de Dode Zee op om samen te werken.
Transformation
De tweede aflevering van de podcast die onderdeel is van de tentoonstelling Sigalit Landau - Between Worlds. In deze serie praat Sigalit Landau met Caspar Stalenhoef over ecologische schade: de Dode Zee krimpt snel en roept de landen rond de Dode Zee op om samen te werken.
Bridging
De eerste aflevering van de podcast die onderdeel is van de tentoonstelling Sigalit Landau - Between Worlds. In deze serie praat Sigalit Landau met Caspar Stalenhoef over ecologische schade: de Dode Zee krimpt snel en roept de landen rond de Dode Zee op om samen te werken.
What's in a name?
Deze aflevering gaat over de invloed die je naam op je leven kan hebben. We doen dat in het kader van de tentoonstelling Zijn joden wit?, die tot 1 augustus 2021 te zien is. Caspar Stalenhoef spreekt met algemeen directeur Emile Schrijver: is het toevallig dat hij ook schrijver is geworden, is Schrijver een joodse naam en heeft hij daar ooit last van ondervonden? En daarna Anousha Nzume: haar naam weerspiegelt haar leven, waarin Russische, joodse, Kameroense en Nederlandse invloeden samenkomen. Als bonus, aan het einde van de aflevering, kun je luisteren naar een fragment uit Anousha’s eigen podcast, Dipsaus.
Je bent wat je weggooit!
De verdwenen geschiedenis van het Waterlooplein wordt voor een belangrijk deel teruggevonden door te zoeken in afval. Onder de grond van het plein zijn beerputten aangetroffen, waar de bewoners tussen 1600 en 1800 niet alleen hun behoefte in deden, maar ook allerlei andere spullen hebben weggegooid. Wat afval kan zeggen over mensen, dat vraagt Caspar Stalenhoef in deze podcast aan fotograaf Joram Blomkwist, filosoof Lisa Doeland en historicus Maarten Hell.
In gesprek met De Nieuwe Verbinders
Meestal horen onze podcasts bij een tentoonstelling. Deze aflevering is nét iets anders: hij is gemaakt samen met Anna de Wit en Roos Kause, twee van de dit jaar door Diversion opgeleide Nieuwe Verbinders. Zij waren bij ons te gast om te onderzoeken hoe je optimistisch en opbouwend met elkaar in gesprek kunt gaan, terwijl toenemende polarisatie daarvoor vaak in de weg zit. Ze gaan in deze podcast in gesprek met Iris: 22 jaar, student kunstmatige intelligentie en joods. Hoe reageert zij op vooroordelen en denkbeelden die mensen over joden hebben?
Charlotte Salomon en de female gaze
Ze is weer bij ons te zien in het museum: Charlotte Salomon. Toch wel een van de favorieten in onze collectie. De tentoonstelling gaat over de invloed van film op haar werk. In deze podcast gaan we nog wat verder: als je haar vergelijkt met een filmregisseur, dan is ze wel een vrouwelijke filmregisseur. Waaraan merk je dat? En kun je haar werk een vroeg voorbeeld noemen van de female gaze? Daarover gaat Joyce Poot in gesprek met Mirjam Knotter (conservator) en Cathelijne Blok (oprichter The TittyMag).
Hoe Amsterdam de diamantstad van de wereld werd
Van grofweg 1600 tot 1900 werden praktisch alle diamanten ter wereld verhandeld en bewerkt in Amsterdam. Dat zorgde voor welvaart waar de hele stad van profiteerde. Deze aflevering gaat over hoe Amsterdam de diamantstad van de wereld werd, waarom er zoveel mensen in deze sector joods waren, en hoe zij successen behaalden door een vakbond op te richten die nog altijd wereldwijd als maatstaf wordt gezien. Aan het einde van de aflevering gaan we op bezoek bij Gassan Diamonds, voor een spoedcursus diamantslijpen.
Over de scheppende kracht van de kabbala
De tentoonstelling is een fascinerende ontdekkingsreis: hoe een eeuwenoude joodse geheimleer, met ‘oerkennis’ over de schepping van hemel en aarde, zo wijdverspreid is geraakt in het westerse denken en de kunsten. In deze podcast legt conservator Mirjam Knotter een aantal kabbalistische ideeën uit en wat de invloed daarvan is geweest op bijvoorbeeld David Bowie, Barnett Newman en Anselm Kiefer. Daarna vertelt Chantal Suissa-Runne hoe zij de kabbala in haar eigen leven in de praktijk brengt.
De Jodenvervolging in tien stappen. Inleiding
Dit is de eerste van twaalf afleveringen die aansluiten bij de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945. In deze podcastserie wordt de Jodenvervolging ontleed in tien stadia van genocide, zoals die zijn opgesteld door de Amerikaanse jurist Gregory Stanton. Je kunt luisteren naar experts van het Joods Cultureel Kwartier en het NIOD en je hoort mensen die de Jodenvervolging hebben overleefd, in fragmenten uit het interviewproject Tweeduizend getuigen vertellen.
Klik hier om de overige elf afleveringen van deze serie te beluisteren.
Drie vragen over de kunst van Uri Katzenstein
Voor zijn tentoonstelling The Institute of Ongoing Things heeft Uri Katzenstein (1951-2018) een zin op de muur gezet die jarenlang heeft gediend als het motto van het Joods Museum: ‘Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen’. Voor deze podcast herleiden we die zin tot drie vragen over de kunst van Uri Katzenstein: wat is er te zien, waaraan doet het denken en wat kunnen we ermee? Hetty Berg, manager museale zaken, geeft antwoord.
Over het bewogen leven en werk van de legendarische Magnum-fotograaf Chim
Wat is een typische Chim-foto? Conservator Bernadette van Woerkom vertelt waar Chim (1911-1956) zijn camera op richtte in zijn korte carrière als fotojournalist en grondlegger van het fotobureau Magnum. Van het vooroorlogse Parijs, de Spaanse Burgeroorlog en de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog tot de beginjaren van de staat Israël en zijn reportage van de Suezcrisis, waarin hij zelf om het leven zou komen.
Over de hoogte- en dieptepunten in de relatie tussen het Huis van Oranje en de joden
De eerste podcast van het Joods Cultureel Kwartier gaat over de tentoonstelling Joden en het Huis van Oranje. Conservator Julie-Marthe Cohen vertelt over de warme banden tussen de Nederlandse joden en de Oranjes, maar ook over een ‘Oranjemythe’ waar sprake van was. Julie-Marthe is kritisch over Wilhelmina’s optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog, al vertelt ze speciaal voor de podcast ook een persoonlijk verhaal waaruit Wilhelmina’s betrokkenheid blijkt.