Filmvertoning

Wiedergut (2021)

Vrijdag 17 december, 14:00-16:00

De documentaire Wiedergut is een roadtrip door Nederland en Duitsland om te kijken hoe de huidige bewoners omgaan met het verleden van de Jodenvervolging in hun woonplaatsen en in hoeverre zij bereid zijn, dit op hun eigen geschiedenis, maar ook het heden, te betrekken. Dus hoe 'Wiedergut' zijn wij nu helemaal? Wij bespreken met elkaar de vraag of Duitsers misschien toch meer Wiedergut zijn dan Nederlanders of toch niet? 

2020, het jaar van de 75ste herdenking van de bevrijding en de overwinning op het nazisme, begon veelzeggend: In Amsterdam bood voor het eerst een Nederlandse premier excuses aan voor het falen van de Nederlandse regering- en overheidsdiensten tijdens de Jodenvervolging. Daarnaast deed de Duitse regering haar naam als 'Wiedergutmacher' eer aan en beloofde ruimhartig 4 miljoen euro voor het nieuwe Nederlandse holocaustmuseum. Het is de spreekwoordelijke Nederlandse karigheid tegenover die breed geëtaleerde Duitse schulderkenning, verantwoordelijkheidsbesef en ruimhartigheid. Ons grote mondje tegenover de grote buur met fout verleden is in de loop der jaren wel wat verstomd geraakt. Met heimelijke bewondering kijken wij nu naar Duitsland hoe zij van haar fouten heeft geleerd. 

Na de filmvertoning is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de filmmakers Ruben Gischler en Tobias Müller.

Ruben Gischler (1965) groeide op in een gezin waar de tweede wereldoorlog en de verwerking daarvan een grote rol speelde. Hij studeerde Arabisch, Semitische talen en geschiedenis van het Moderne Nabije Oosten aan de universiteit van Amsterdam.  Een jaar woonde hij in Israël en werkte na zijn studie als interviewer voor Steven Spielberg’s Shoah Visual History Foundation. 10 jaar lang organiseerde hij voor het Amsterdams debatcentrum de Rode Hoed debatten. In 2014 verscheen zijn documentaire Een Rest keert weer over Joodse Nederlanders die vlak na de oorlog illegaal naar het toenmalig Palestina vertrokken onder Brits bestuur. Hij publiceerde voor diverse Nederlandse kranten en tijdschriften waaronder het NIW. In 2018 was hij gastcurator voor de tentoonstelling Exodus, illegale Palestinagangers 1945-1948, in het Nationaal Holocaust Museum (in oprichting).. 

Tobias Müller (1975) is opgegroeid in Bonn, en was vanaf jonge leeftijd in nauw contact met Nederland en de grensstreek. Hij studeerde politicologie, sociologie en culturele antropologie in Freiburg. Sinds 1997 is hij werkzaam als journalist (schrijvende pers, radio, TV). Vanaf 2006 is hij gevestigd in Amsterdam als correspondent Benelux voor Duitstalige dag- en weekbladen, onder meer Jüdische Allgemeine (Berlijn) en Tachles (Zürich), het NIW van Duitsland, respectievelijk Zwitserland. Publicaties in het Nederlands verschenen onder meer in het NIW.   

Locatie: 
Auditorium
Joods Museum 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket JCK + €5
Datum: vrijdag 17 december
Tijd: 14:00-16:00

Tickets

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen) en een coronatoegangsbewijs (QR-code) op papier of smartphone (via de CoronaCheck-app van het Ministerie van VWS).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen van toepassing volgens het protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek van de museumvereniging. Deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open.

 

Wiedergut kwam tot stand met steun van het Coproductiefonds Binnenlandse Omroep en vfonds. 

logo cobo   vfondslogo

Deze documentaire wordt geproduceerd door Sarphati Media Producties in opdracht van de Joodse redactie van de EO. 

sarphati media logo    EO logo

 

 

This site is also available in English.