Online | Tussen tongen: poëzielezing, in samenwerking met Perdu

zondag 11 april, 14.30-16.00

In het kader van de tentoonstelling Een graf in de wolken, over het gedicht van Paul Celan, organiseren het Joods Cultureel Kwartier en Perdu een middag waarin moedertalen centraal staan. 

Maar weinig figuren waren zo belangrijk voor het werk en leven van Paul Celan als Friederike Antschel, zijn eigen moeder. Niet in de laatste plaats omdat hij van haar de taal zou krijgen waarin hij nagenoeg zijn hele leven zou schrijven. Zelfs nadat die taal bevlekt was geraakt door een bloedige geschiedenis en tot de taal der moordenaars was geworden, bleef hij haar trouw. ‘Waarheen het moederwoord mij leidde’, schreef hij. Naast dichter was hij bovendien een bijzonder getalenteerd vertaler, wiens vertalingen van bijvoorbeeld Mandelstam, Baudelaire, Dickinson en Shakespeare gelden als geweldige voorbeelden van wat een vertaling vermag. Nadat hij opgroeide in de veeltalige streek Boekovina vluchtte hij naar Parijs maar bleef op en neer reizen tussen zes talen, telkens terugkerend naar de taal van zijn moeder. In zekere zin kan zijn oeuvre dan ook gelezen worden als één grote uiteenzetting met zijn moedertaal.

Dichters
Vier dichters zullen ingaan op wat het voor hen betekent om in (een andere dan) hun moedertaal te schrijven.

Nederlandse dichter Alfred Scheffer heeft een Arubaanse moeder en een Nederlandse vader. In zijn nieuwe bundel, Wie ik was, gaat hij opzoek naar het levensverhaal van zijn moeder.  

Ann Cotton werd geboren in Amerika en groeide op in Wenen. In haar poëzie mixt ze haar twee talen: Engels en Duits.  

Maria Barnas is een Nederlandse schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze probeert ook in het Engels te dichten en vertelt over haar experiment. 

Joost Baars is een Nederlandse dichter en essayist. Hij is een kundige vertaler en heeft in zijn eerste boek, Binnenplaats, een aantal Gerard Manley Hopkins vertalingen opgenomen. 

Locatie: 
Microsoft Teams (Ticketverkoop via Perdu, link wordt gedeeld via e-mail)   

Tickets

Toegang: €5
Datum: zondag 11 april
Tijd: 14.30-16.00
Taal: Engels 

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

 

This site is also available in English.