NHM Vertelt | Getuige Merlyn Frank

Vrijdag 27 januari, 11.00-12.30 uur

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel Kwartier. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn op de website https://www.jck.nl/geefhetdoor/ en in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken. Op Holocaust Remembrance Day vertelt Merlyn Frank (1940) over haar oorlogservaringen.

Merlyn Frank (1940)

‘Woede naar de hele wereld, verdriet en frustratie maakte van mij een lastig kind dat veel wegliep en niet van mijn pleegouders kon houden. Die hadden slechts voor de duur van de oorlog een kind in huis genomen, dachten ze. Maar zij bleken nog vele jaren met een heel moeilijk meisje opgescheept te zitten.’
  
Merlyn (Merlina) Frank werd in september 1940 geboren in bezet Amsterdam als dochter van Abraham Eleazar Frank en Koosje Witteboon. Haar vader was financieel en administratief adviseur. Haar moeder, die een studie aan het conservatorium had voltooid, werkte bij modehuis Gerzon op de parfumerieafdeling. Daarnaast gaf zij pianoles. Op 22 februari 1943 kwam er nog een jongetje bij, Philip.

Abraham Frank werkte in de voedselvoorziening van de Joodse Raad en het gezin was daarom aanvankelijk gesperrt (tijdelijk vrijgesteld van deportatie). Maar op 25 mei 1943 werden de Franks alsnog thuis opgehaald met een vrachtwagen en op de trein gezet richting kamp Westerbork. 

Onderweg stopte de trein bij een perron in Utrecht en verschenen voor het treinraampje een gebarende man en vrouw, naar later bleek medewerkers van het Utrechts Kindercomité. Zij trokken door de geopende treindeuren de baby uit de armen van zijn moeder, en tilden ook de bijna driejarige Merlyn uit de trein. Daarna kwam zij via verschillende adressen in onderduik terecht bij een gezin in Utrecht. Haar broertje werd bij een kinderloos echtpaar ondergebracht.

Na de oorlog, toen zij negen jaar oud was, kreeg ze te horen dat haar ouders niet meer zouden terugkomen. Haar oom Sal Witteboon, de broer van haar moeder, die de Sjoa had overleefd in onderduik, wilde graag voor zijn nichtje en neefje zorgen. Maar het bureau Oorlogspleegkinderen (OPK) hield dit tegen. De kinderen werden toegewezen aan de pleeggezinnen waar zij ondergedoken hadden gezeten. Sal Witteboon werd veel later voogd. 

Na een niet afgemaakte tolkenopleiding in Genève werkte Merlyn Frank vele jaren bij El AL Airlines in Amsterdam. In 1998 verscheen van haar hand een boek over de zoektocht naar haar moeder, Koosje, een dinsdagskind. Daarna volgden haar autobiografische roman Vliegende kiep (2000), Ver weg en heel dichtbij. Een testament (2018) en Terugblik (2022).

Abraham en Koosje Frank-Witteboon werden op 16 juli 1943 vermoord in vernietigingskamp Sobibor. 

 Merlyn Frank tijdens de onderduik, begin 1945, privébezit Merlyn Frank

Foto: Merlyn Frank tijdens de onderduik,1945, privébezit Merlyn Frank
 

Locatie:
Auditorium Joods Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket Joods Cultureel Kwartier + €5
Datum: Vrijdag 27 januari
Tijd: 11.00-12.30 uur
Taal: Nederlands

Tickets

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen)
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
This site is also available in English.