Metropolis (1927)

vrijdag 24 juli 2020, 14.00-16.30

Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943). Tijdens de tentoonstelling laten we om de week op vrijdagmiddag de films zien waaraan de tentoonstelling refereert en die vermoedelijk invloed hebben gehad op het werk van Salomon.  

Metropolis 
Deze expressionistische sciencefictionfilm gaat over een futuristische stad in het jaar 2026, waar alles wordt aangestuurd door de grote ‘Moloch Machine’. De mensen zijn onderverdeeld in ‘denkers’ die in luxe in wolkenkrabbers leven en ‘werkers’ die zwoegen in de mijnen. De jonge Maria kaart de omstandigheden van de werkers aan, waarop de burgemeester haar opsluit en door een robot vervangt. Deze robot speelt de werkers tegen elkaar uit en organiseert een opstand in de mijnen. Als de waterreservoirs van de stad overlopen, dreigen de kinderen van de werkers te verdrinken. Ze worden op het nippertje gered door de inmiddels ontsnapte ‘echte’ Maria en de zoon van de burgemeester. 
Zowel het onderwerp als de bizarre decors maakte Metropolis uniek voor zijn tijd. Ook speelt de regisseur met de tussentitels. Zo zien we bij een beeld van de Moloch Machine in grote letters het woord ‘Moloch’ als een schreeuw verschijnen. 

Invloed op Salomon
Op haar schilderingen bevestigde Salomon transparante vellen. Hierop bracht ze teksten aan: de monologen en dialogen van de hoofdrolspelers, verwijzingen naar de bijbehorende muziek en het verhaal van de verteller. De vorm van de teksten liet ze vaak inspelen op de schilderingen eronder. Tussentitels in stomme film vervullen dezelfde rol. In toenemende mate gaan ze ook deel uitmaken van de artistieke vorm van de film. 

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Reservering evenement
Tijd: 14.00-16.30 uur
Regie: Fritz Lang
Taal: Stomme film
Duur: 2u 30 min. 
 

Let op: het evenement is gratis voor cineville-pashouders

Reserveren

Extra maatregelen evenementen i.v.m. Covid-19:

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
  • In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1.5. meter afstand.
  • Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 
  • Indien van toepassing wordt het evenement live gestreamd via Facebook.

In het museum en tijdens het evenement zijn de Covid-19 maatregelen van toepassing volgens het protocol van de Museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

This site is also available in English.