M: Eine Stadt sucht einen Mörder (1931)

Dinsdag 29 september 2020, 14.00-16.00

Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943). Tijdens de tentoonstelling laten we om de week op vrijdagmiddag de films zien waaraan de tentoonstelling refereert en die vermoedelijk invloed hebben gehad op het werk van Salomon.  

M: Eine Stadt sucht einen Mörder
Een van de opmerkelijke kenmerken van deze thriller is dat kindermoordenaar Beckert af en toe nadrukkelijk als een schaduw in een sterk licht donker-contrast wordt getoond. In de voorlaatste scène valt hij op zijn knieën en roept: ‘Ik moet eindeloos door de straten dwalen, altijd voelend dat iemand mij volgt. Ik ben het! Ik schaduw mezelf!’ 
Invloed op Salomon

Het gebruik van lichtcontrast is een van de manieren om aandacht op de hoofdpersonen te richten. In haar werk zien we hoe Charlotte en Daberlohn als donkere gestalten elkaar in het schijnsel van een straatlantaarn omarmen. 

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Reservering evenement
Tijd: 14.00-16.00 uur
Regie: Fritz Lang
Taal: Duits gesproken en Nederlandse ondertiteling
Duur: 1u 57 min. 

Let op: het evenement is gratis voor cineville-pashouders

Reserveren

Extra maatregelen i.v.m. Covid-19
Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen). 

Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement. Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.

In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1,5 meter afstand van elkaar. Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen volgens het protocol van de Museumvereniging van toepassing. Deze kun je hier vinden.

This site is also available in English.