Livestream | Boekpresentatie: Bernie’s oorlog 1942-1945. Dagboek van een Joodse boerenknecht.

dinsdag 8 december, 15.00-16.00

Stichting Amphora Books nodigt u met groot genoegen uit voor de online-presentatie van het belangwekkende oorlogsdagboek:

BERNIE’S OORLOG
Dagboek van een Joodse boerenknecht 1942-1945
Samengesteld door Willy Lindwer en Aline Pennewaard

op dinsdag 8 december 2020, 15.00 uur live vanuit het Joods Historisch Museum. De online-presentatie is te volgen via de livestream van het Joods Historisch Museum en via hun facebookpagina.

Het eerste exemplaar van het dagboek wordt in ontvangst genomen door: Jacqueline van Maarsen, de beste vriendin van Anne Frank, en door Emile Schrijver, directeur Joods Cultureel Kwartier en het Nationaal Holocaust Museum. Het dagboek zal in het nieuwe Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam, dat najaar 2022 geopend wordt, tentoongesteld worden.

Het dagboek van Bernard ‘Bernie’ Mestriz neemt ons mee naar het leven van een vervolgde Joodse jongen uit Terborg tijdens de oorlog. Zwervend door de Achterhoek ontsnapt hij op miraculeuze wijze aan de vervolging door de nazi’s. Als orthodoxe Jood hield hij zich aan alle Joodse wetten en feestdagen. Het is een aangrijpend verhaal waarin Bernie's angst voelbaar is: verraad, razzia's, NSB'ers, het oppakken van Joden in zijn omgeving en bij zijn vlucht naar de bossen. Zijn religieuze gevoelens hielden hem op de been, ook tijdens momenten van groot gevaar. Bernie heeft het bewaard gebleven deel van het dagboek van zijn vermoordde neef Alfred Wolf bij zijn dagboek gevoegd. Beiden kwamen uit Terborg en waren nog tieners toen de oorlog uitbrak. Deze bijzondere dagboeken van een overlever en van een vermoorde onderduiker brengen ons dicht bij het dagelijkse leven van opgejaagde Joden tijdens de bezetting van ons land. Bernie Mestriz (1925-1999) overleefde als enige van zijn gezin de Holocaust. 

Datum: 8 december 2020 
Tijd: 15.00-16.00
Taal: Nederlands 

Dit evenement is te volgen via een livestream via deze webpagina of via de JCK Facebook-pagina

 

 

This site is also available in English.