Lezing | De archeologie van het Waterlooplein

zondag 30 mei, 14.30-15.30

In de Waterloopleintentoonstelling zijn allerlei objecten te zien die bewoners van het plein tussen 1600 en 1800 hebben weggegooid. Deze objecten vertellen veel over het dagelijks leven van mensen in die periode. Ze werden gevonden in beerputten die, toen het terrein braak lag voor de komst van het stadhuis-muziektheater. 

Marijn Stolk en Jan Bakker, PhD-onderzoekers archeologie aan de Universiteit van Amsterdam,  hebben meegewerkt aan het onderzoek naar deze vondsten. Door dat onderzoek komen we steeds meer te weten over etniciteit, status, geslacht en geloofsovertuiging van de vroegere bewoners van de toenmalige Jodenbuurt. Tijdens deze middag vertellen zij meer over het archeologische onderzoek, en schetsen ze een beeld van een buurt die niet meer bestaat. 

Marijn Stolk is betrokken geweest bij verschillende opgravingen in zowel Italië als Nederland. Op dit moment is ze actief in het onderzoeksproject Diaspora and Identity, over de archeologische vondsten bij het Waterlooplein. Ze zal vertellen over het dagelijks leven van de bewoners in de 17e en 18e eeuw en over het ontstaan van de joodse wijk in Amsterdam. 

Welk vlees at men wel en juist niet in de 17e en 18e eeuw op Vlooienburg? En wat kookte men in welk pot of pan? Dit zijn enkele vragen die promovendus Jan Bakker aan de hand van dierlijk botmateriaal, residuanalyse van kookaardewerk en de joodse spijswetten in deze lezing belicht. 

Locatie: 
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket JCK + €5 (inclusief consumptie)
Datum: zondag 30 mei 2021
Tijd: 14.30-15.30 
Taal: Nederlands

Tickets

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

Extra maatregelen evenementen in verband met het coronavirus: 

  • Het is verplicht om in de locaties van het Joods Cultureel Kwartier een mondkapje te dragen. 
  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
  • In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1,5 meter afstand.
  • Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen van toepassing volgens het protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek van de museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

 

This site is also available in English.