Amsterdam Dance Event

Kaarslichtconcert: Helena Basilova speelt Morton Feldman

Donderdag 14 oktober 2021 - 19.30 tot 20.40 uur

ADE

Honderden brandende kaarsen en de prachtige akoestiek zorgen voor unieke concertavonden in de Portugese Synagoge. Deze editie is onderdeel van het Amsterdam Dance Event (ADE). Pianiste Helena Basilova speelt Triadic Memories van componist Morton Feldman (1926-1987).

Morton Feldman schreef Triadic Memories in 1981 in New York. Hij zocht naar manieren om de muziek los te koppelen van verwachtingen, zodat de luisteraar zo veel mogelijk in het nu zou blijven. Feldmans muzikale vernieuwingen hebben geleid tot zijn herkenbare geluid met vrij zwevende ritmes en gedempt-nevelige toonsoorten. 

Door het veelvuldige gebruik van stilte, hebben de composities van Feldman een langzaam karakter; alsof de tijd er geen grip op heeft. Wie ernaar luistert krijgt het gevoel dat de tijd gestopt is, alsof de muziek zich uitrolt in een eindeloze ruimte. Geen melodie om te volgen, geen ritme om mee te tikken.

Helena Basilova ontdekte de muziek van Morton Feldman toen ze in New York studeerde. Ze raakte gefascineerd door de stilte in zijn muziek en het vredige gevoel dat ze erbij kreeg. Triadic Memories is de tegenhanger van het hectische tempo van het alledaagse leven. Basilova laat de vleugel spreken, met de stilte als de lijm tussen de noten die opkomen als sterren aan een heldere nachtelijke hemel. 

Uitvoerenden

Helena Basilova, piano

Concert in tijden van Corona

Conform de maatregelen die zijn afgekondigd door de Rijksoverheid, wordt voor dit concert aan de ingang gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs (QR-code).

Locatie

Portugese Synagoge
Mr. Visserplein 3
Amsterdam

Tijd

19.30 uur (deuren open 19.00 uur)

Tickets

This site is also available in English.