Film: The Lodger (1927)

vrijdag 10 juli 2020, 14.00-15.15

Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943). Tijdens de tentoonstelling laten we om de week op vrijdagmiddag de films zien waaraan de tentoonstelling refereert en die vermoedelijk invloed hebben gehad op het werk van Salomon.  

The Lodger: A Story of the London Fog
Jonathan Drew is een nieuwe pensiongast van Mr. en Mrs. Bunting. Wanneer een seriemoordenaar de slecht verlichte straten van Londen onveilig maakt, beginnen Drews huisgenoten hem te verdenken. De plot van de film (verdachtmaking) en de visuele effecten (schaduw en dieptewerking) vertonen al kenmerken van wat typische ‘Hitchcock-suspense’ wordt genoemd, waarbij het verhaal zich tergend spannend ontvouwt. 

Invloed op Salomon
Salomon verwijst in Leven? of Theater? met allerlei details naar het naderend onheil, zelfs bij vrolijke scenes zoals het huwelijk van haar ouders. 

Een gevoel van onbehagen was ook kenmerkend voor Duitse films in die tijd. Duitsland tijdens het interbellum was een samenleving in crisis met politieke en economische onrust en onzekerheid. Donkere thema’s als misdaad, wanhoop, immoraliteit, sociaal verval en de vernietigende krachten van geld en technologie komen vaak voor in Duitse films uit die periode.

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Reservering evenement
Tijd: 14.00-15.15 uur
Regie: Alfred Hitchcock
Taal: Stomme film
Duur: 1u 8 min. 

Let op: het evenement is gratis voor cineville-pashouders

Reserveren

Extra maatregelen evenementen i.v.m. Covid-19:

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
  • In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1.5. meter afstand.
  • Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 
  • Indien van toepassing wordt het evenement live gestreamd via Facebook.

In het museum en tijdens het evenement zijn de Covid-19 maatregelen van toepassing volgens het protocol van de Museumvereniging, deze kun je vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

This site is also available in English.