Evenement

Charlotte Salomon, Leven? of Theater? en de overwinning op de angst

31 oktober 10.00 - 18.00 uur

Click here for information in English

Stichting Breukvlakken presenteert in nauwe samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en het Menasseh ben Israel Instituut het symposium Charlotte Salomon, Leven? of Theater? en de overwinning op de angst.

Stichting Breukvlakken stelt zich ten doel het freudiaanse gedachtegoed levend te houden. Dit jaar staat de stichting stil bij 100 jaar psychoanalyse in Nederland. Aan de invloed van Freud en zijn navolgers wordt op veel verschillende manieren ruchtbaarheid gegeven. Tegelijkertijd viert het Joods Cultureel Kwartier dit jaar met een grote tentoonstelling de honderdste geboortedag van Charlotte Salomon (1917-1943). Tenslotte verbindt het Menasseh ben Israel Instituut het joodse erfgoed met de wereld van de wetenschap.

De dag begint in het Joods Historisch Museum met een bezoek aan de tentoonstelling over Leven? of Theater? Een zangspel, het levenswerk  van Charlotte Salomon. Dit werk, waarmee zij haar eigen angsten wist te overwinnen, is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen. Mirjam Knotter, de conservator van de tentoonstelling, leidt het bezoek in.

’s Middags in het Compagnietheater spreken prof. dr. Damiaan Denys, de Amerikaanse historica Darcy Buerkle, verbonden aan Smith College (Northampton, Massachusetts) en prof. dr. Georgi Verbeeck, hoofd van de afdeling geschiedenis van de faculteit Kunst en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Maastricht. Ten slotte geeft Désanne van Brederode haar visie op de kracht van Charlotte Salomons creativiteit en kunstenaarschap. Het middagprogramma wordt muzikaal omlijst door altzangeres Helena Rasker, begeleid door Simon Lepper op piano. Zij brengen muziek uit Leven? of Theater?

Voertalen van het symposium zijn Nederlands en Engels.

Dagvoorzitter is Judith Belinfante, vicevoorzitter bestuur Stichting Breukvlakken.

Programma:

Ochtendprogramma  Joods Historisch Museum

10.00 - Inloop koffie/ thee Museumcafé
10.30 - Welkom en inleiding op de tentoonstelling Charlotte Salomon door conservator Mirjam Knotter
11.00 - Bezoek tentoonstelling of filmfragmenten met inleiding
12.30 - Optioneel: lunch
(te bestellen bij aanschaf toegangsbewijs)
13.00 - Transfer naar Compagnietheater, 10 minuten te voet 

Middagprogramma  Compagnietheater

13.30 - Helena Rasker (alt), Simon Lepper (piano) Franz Schubert, het lied Der Tod und das Mädchen
13.40 - Over de moed angstig te zijn door Prof. dr. D. Denys, psychiater en filosoof, hoofd Psychiatrie AMC, auteur van het boek Angstparadox (2016)
14.10 - Franz Schubert, het lied 'Wohin?' uit Die Schöne Müllerin
14.15 - De weg naar de catastrofe. Macht en cultuur in de moderne Duitse geschiedenis door Prof. dr. G.J.M.Verbeeck, hoogleraar Duitse geschiedenis verbonden aan de KU Leuven en de Universiteit Maastricht en voorzitter Capaciteitsgroep Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht. Schets van de bredere cultuurhistorische context waarin Charlotte Salomons werk tot stand kwam.
14.45 - Gelegenheid tot vragen stellen
14.55 - C.W. Gluck, de aria 'Che faro senza Euridice' uit Orfeo ed Euridice
15.05-15.35 - Theepauze

1917- 1943 Charlotte Salomon, kunstenaar in een angstige wereld

15.35 - J.S. Bach, de aria ‘Bist du bei mir’
15.45 -
On Protecting Charlotte Salomon door Darcy Buerkle, auteur en historicus, Duits- joodse geschiedenis en vrouwenstudies. Buerkle schreef het boek Nothing Happened (2013), over de gevolgen van het zwijgen over de zelfmoord van haar moeder in het leven van Charlotte Salomon.
16.15 - To the inner Hades - and back door Désanne van Brederode, filosoof, schrijver over de kracht van Charlotte Salomons creativiteit en kunstenaarschap.
16.45 - Gelegenheid tot vragen stellen

16.55 - Ludwig van Beethoven, ‘Alle Menschen werden Brüder’ uit zijn Negende sympfonie
17.05-18.00 - Borrel

Kosten en kaartverkoop

€35,00 - Voor het gehele programma, incl. consumpties, exclusief lunch
€27,50 - Voor het gehele programma, incl. consumpties, exclusief lunch (korting met Museumkaart)

Optioneel: €7,50 voor de lunch (twee broodjes, sap en fruit)

N.B. Er worden geen kaarten verkocht voor alléén het ochtend- of middagprogramma

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Psychoanalytische Fondsen, de Stichting Charlotte Salomon en Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror).

Online ticketshop

This site is also available in English.