Verwacht

Charlotte Salomon

20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018

In 2017 markeert het Joods Historisch Museum het honderdste geboortejaar van kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943) met een bijzondere tentoonstelling gewijd aan haar artistieke nalatenschap: het kunstwerk Leven? of Theater?

Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.

Na de Tweede Wereldoorlog vonden haar vader en zijn vrouw Leven? of Theater? in Zuid-Frankrijk. Zij schonken het in 1971 aan het Joods Historisch Museum. De afgelopen decennia reisden delen van het werk langs musea wereldwijd. Salomons levenswerk heeft altijd intense reacties opgeroepen bij het publiek en inspireerde kunstenaars, filmers, schrijvers en choreografen tot eigen creaties. Het Joods Historisch Museum zal nu voor het eerst het werk in zijn totaal – ruim 800 gouaches – tonen.

Interview ouders Charlotte Salomon

Albert Salomon en Paula Salomon-Lindberg, vader en stiefmoeder van Charlotte Salomon, worden in 1963 geïnterviewd door Georg Stefan Troller voor het ‘Pariser Journal’ (WDR). Bekijk hieronder een fragment uit dit interview.

Documentaire

In 2012 verscheen een documentaire van Frans Weisz over het leven van de jonge kunstenares. Bekijk de documentaire hier.

Locatie

De tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum.

Toegang

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

Koop uw ticket

Onderwijs

De afdeling Educatie van het JCK maakt speciaal voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs begeleidend materiaal bij de tentoonstelling voor de vakken Frans, Duits, Geschiedenis, CKV, Kunst/Beeldende vorming en Tekenen. Lees meer.

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan.

Boek een rondleiding 

Hoofdfoto: Charlotte Salomon, Gouache uit Leven? of Theater?, 1940-1942 © Stichting Charlotte Salomon

This site is also available in English.